Undvik stölder och missöden under vinterförvaringen

Båtförsäkring och vinterförvaring

Undvik stölder och missöden under vinterförvaringen

Dela artikel

Det tar tyvärr bara några minuter för en tjuv att stjäla din GPS eller annan utrustning ur en båt. Även hela båtar kan snabbt fraktas i väg. Gör det därför till en vana att regelbudet kontrollera din uppställda båt, i synnerhet om den står på en avskild eller obevakad uppställningsplats.

Ett bra sätt att dela på arbetsbördan är att samverka med andra båtägare.

Statistik i Sverige talar sitt tydliga språk. Antalet stölder av båtmotorer har ökat dramatiskt. Under första kvartalet stals närmare 500 båtmotorer enligt Brottsförebyggande rådet. Det är mer än dubbelt upp jämfört med samma tid 2016.

- Det finns en hel del man kan göra för att försvåra för tjuven, till exempel att sätta ett kulhandskelås på släpet när man ställer upp båten och att DNA-märka båten, säger Lina Nilsson som är expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen.

Också hela båtar stjäls under vinterhalvåret, ofta av ligor som sedan säljer båtarna vidare utomlands. Kontrollera därför regelbundet din uppställda båt. Speciellt om den står på en avskild plats, kanske på ett sommarstugeområde där få rör sig vintertid.

Var noga med att dokumentera din båt, motor och övrig utrustning så att det snabbt kan anmälas om något blir stulet.

Alla vinner på samverkan

Alandias båtförsäkring gäller året runt. Men båtägare/försäkringstagare har fortfarande ett ansvar att se till att båten skyddas och övervakas, oavsett om den står på land eller ligger i vattnet.För delad arbetsbörda – samverka med andra båtägare och åk till platsen i tur och ordning för att kontrollera båtarna. Det är ett system som alla vinner på.

Glöm inte att plocka hem all lös utrustning. Utombordsmotor, propeller och drev ska helst demonteras och förvaras i ett låst utrymme. Om båtmotorn måste vara kvar på båten ska den vara fastlåst med ett anpassat lås. - Var noga med att dokumentera din båt, motor och övrig utrustning så att det snabbt kan anmälas om något blir stulet. Fotografier är alltid bra, tipsar skadereglerarna vid Alandia Försäkring.

Storm och snö – faror på land

Vintervädret kan också ställa till med problem för båtar som står utomhus. Rejäla stormar kan slita sönder en presenning som blir ett stort vindfång. Se alltid till att presenningen inte är surrad i den stödanordning som båten står på utan runt själva båten.

Om det blir en snörik vinter måste övertäckningen sopas ren från snö med jämna mellanrum. Annars kan den braka sönder under tyngden.

Skriv avtal!

Om du har din båt i vinterförvar vid ett varv eller en båtklubb – ta reda på vad som ingår i förvaringen. Du kanske tar för givet att motorn servas och att snö skottas från övertäckningen. Det kan tyvärr leda till ett tråkigt efterspel där ord står mot ord.

Vems är ansvaret om motorn fryser under förvaringen? Vems är ansvaret om värmesystemet tar skada för att det inte togs om hand på rätt sätt innan kylan kom? Vems är ansvaret om övertäckningen brakar ihop under tung snö och förorsakar skador ombord?

- Förvånansvärt ofta är detta otydligt. Därför är det viktigt att man som båtägare går igenom vad man förväntar sig och vad man betalar för. Skriv helst ett avtal på överenskomna åtgärder, säger Ricard Sjöström som är skadechef vid Alandia Försäkring i Stockholm.

Det är också bra att veta vilka försäkringar som varvet eller båtklubben har. Läs mer här!

Läs också våra bästa tips när båten tas upp! 

Lägg till ny kommentar

* Obligatoriskt fält