Höst igen – bästa tipsen när båten tas upp

Båtupptagning - Alandia Försäkring

Höst igen – bästa tipsen när båten tas upp

Dela artikel

Många vill dra ut på båtsäsongen och blir sedan överraskade när höstrusket och senare vinterkylan är här. Kom därför ihåg att boka kranlyft för båtupptagningen i tid.

Inför själva lyftet – märk ut och skydda känsliga ställen som givare till logg och ekolod. Var också noga med att tömma båten på slagvatten och se till att inget tungt kan förskjutas ombord under lyftet. Det kan skapa farlig obalans.

Ta inte för givet att pallningen håller år efter år – trä kan murkna, spikar och bultar kan rosta.

Kontrollera pallningen!

Alandias båtförsäkring gäller året runt. Men du har ett ansvar att se till att båten skyddas och övervakas – oavsett om den ligger i vattnet eller står på land.Har du sedan tidigare bockar eller en annan typ av stödanordning som din båt ska stå på? Ta inte för givet att pallningen håller år efter år – trä kan murkna, spikar och bultar kan rosta. Kontrollera att den fortfarande är i bra skick eller om den måste bytas ut.

Kanske du bytt båt under säsongen? Om den nya är större och tyngre behövs kanske en helt ny stödanordning.

På bra underlag

Stöttorna ska inte stå direkt på marken, för då kan någon av dem sjunka ner, utan på ett underlag av tåligt material. Marken ska givetvis vara så jämn som möjligt där båten ställs upp. Se också till att båten inte ställs nära stora träd eller i närheten av ett sluttande tak. Det ökar risken för snöskador om det blir en snörik vinter.

Så slät som möjligt

Täck båten ordentligt om den står utomhus med en presenning av god kvalitet. Se till att den blir så slät som möjligt och att det inte kan bildas djupa fickor där vatten och snö samlas.Se också till att presenningen sitter fast ordentligt, men surra inte fast den i stödanordning som båten står på. Då kan en kraftig vindby, som får tag i presenningen, i värsta fall rycka med sig delar av stödet. Surra i stället presenningen runt båten. Tänk på att en båt är ett stort vindfång. Ett enkelt tips är att själv tillverka tyngder att fästa i presenningen. Fyll större plastflaskor med sand och bind fast! 

Skriv avtal

Sist men inte minst! Om du vinterförvarar din båt vid ett varv eller en båtklubb – ta noga reda på vad varvet eller båtklubben står för. Ta inte för givet att all nödvändig vinterservice ingår. Skriv ett avtal med varvet eller klubben för att vara på den säkra sidan.

 

Här är vår snabba checklista för övriga viktiga höståtgärder:

  1. Låt inte utombordsmotor, propeller/drev bli kvar på båten. Demontera och förvara på ett säkert ställe.
  2. Har du en stege vid din uppställda båt? Lås fast den för att försvåra för objudna besökare.
  3. Töm eventuell septiktank och se till att slangar och kranar är tomma. Fryskonservera toalett och vattenberedare enligt leverantörens anvisningar. Se till att motorer vinterbehandlas enligt tillverkarens instruktioner.
  4. Ta hem all värdefull lös egendom.  Även batteri och bensintank. Lämna inte dynor och textilier i båten. Risken är stor för att de angrips av mögel, i synnerhet om täckningen är tät och ventilationen dålig.
  5. Se till att matförråden är tömda. Råttor och möss kan annars vara framme och ställa till en hel del oreda.
  6. Står din båt på en trailer? Se till att ha ett godkänt lås på den och se även till att trailern står stadigt.
  7. Om båten ligger kvar i vattnet – se till elförsörjningen fungerar till strömbildare och värmekällor. Om inte kan slangar och filter frysa. När de tinar kommer vatten in i båten och i värsta fall kan den sjunka.

Tips!

Om du är en av de många som köper eller säljer begagnad båt nu i samband med båtupptagningen skall du se till att bekanta dig med Alandias Garanti mot Dolda Fel. Läs mer här.  

Lägg till ny kommentar

* Obligatoriskt fält
Visa